Avem nevoie de PoVeşti despre Dreptate și Adevăr

Noi nu putem funcționa fără povești. De la întâmplări din viața ta, basmele copilăriei, corpul de teoreme ori de probleme ale unei științe, istoria Universului sau structura atomului, Vechiul sau Noul Testament, știrile, ficțiunile scrise ori doar vorbite, până la realizările artistice sau bancurile cele mai hazlii, toate sunt povești. Tot ce ai învățat acasă ori la școală ai învățat prin povești. Poveștile ne educă, poveștile ne transformă în oameni, poveștile ne transmit valori și ne călăuzesc spre soluții. Poveștile ne creează lumi în care noi trăim aievea. Poveștile ne alină.

Azi îți propun să credem în poveștile celor doi Sfinți Arhangheli Mihail și Gavriil, Conducătorii îngerilor. Avem atâta nevoie de asta în durerea colectivă, când câinii războiului latră la posturi de televiziune cerând în continuare carne de om pentru ”dreptate” (citește: audiențe și arginți) ori pentru ”adevăr” (citește: tot audiențe și tot arginți)!

SF_A_MG

Arhanghelul Mihail (“Cine este ca Dumnezeu?“), prezent în cărțile și învățăturile ebraice, creștine și islamice ca Protector și Gardian, cel mai mare dintre îngeri, este cel ce transmite lui Dumnezeu rugăciunile noastre, ale credincioșilor. Apără de necazuri, de rele, de păcate. Costumul de soldat și sabia din mâna sa îl prezintă drept conducător al luptei cu Satan, precum și sprijin și păzitor al neamu­lui omenesc. Multe fapte și minuni a împlinit acest ”voievod al oștilor cerești” (părintele Cleopa), viteaz purtător de sabie de foc. De aceea este venerat ca protector al voievozilor și al armatelor pământești:  călugări, jandarmi, polițiști, militari, marinari și chiar parașutiști.

Dar Arhanghelul Mihail mai are un rol: este protector al copiilor și conduce sufletele adormiților spre Tatăl Ceresc. 
Iată un crâmpei din rugăciunea către acest ghid:

”Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru,

al slobozirii din legăturile aces­tui trup pieritor,

nu ne lasă pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără de apă­rare

….

ca păziți fiind prin tine,

fără îm­piedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului,

unde nu este durere, nici întristare, nici suspin,

ci viață fără de sfârșit.”


O, ce mult mi-ar plăcea să știu că Tinerii plecați în zilele acestea, după atâta durere și frică,

să fie călăuziți în Lumină și odihnă în lumea unde trupurile de carne nu mai dor, ci sufletele lor slăvesc bucuria eternă.


Arhanghelul Gavriil (”Apărătorul meu este Dumnezeu”), și el prezent în tradițiile iudeo-creștină și islamică, este aducătorul veștilor importante. În activitatea sa de veghere, protecție, ghidare ori susținere, Arhanghelul Gavriil lucrează uneori împreună cu Arhanghelul Mihail, ajutând persoane sau colectivități de oameni care cred, le cer ajutorul și se lasă înspirați de mesajele lor.

Înger al frumuseții și purității, este vestitor al nașterii Fecioarei Maria, al nașterii Sfântului Ioan Botezătorul ca și al întrupării Fiului lui Dumnezeu. De altfel, Arhanghelul Gavriil însoțește în momentele cheie pe Iisus Hristos: în Grădina Ghetsimani, ca suport pentru calvarul ce avea să vină, precum și în ceasul Învierii.

Iată cuvintele părintelui Cleopa: 
”Sfîntul Arhanghel Gavriil a dus la cer rugăciunea Fecioarei Maria… El i se arăta adesea şi-i descoperea taine negrăite… El a auzit cel dintîi despre taina întrupării lui Hristos, mai înainte decît toţi îngerii. El a rostit cel dintîi numele Preadulcelui Iisus. El a pus nume Sfîntului Ioan Botezătorul. El a vestit păstorilor că în Betleem s-a născut Mesia. El a cântat cel dintîi Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire! (Luca 2, 14). El a învăţat pe păstori să cânte. El a descoperit magilor taina întrupării. El a liniştit pe Iosif cînd voia să lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul şi iarăşi să se întoarcă în Nazaret.”

Arhanghelul Gavriil aduce inspirația – mesaj de sorginte divină – celor care își lasă opera și activitatea în mâinile Tatălui Ceresc, ca și revelația. Dacă Arhanghelul Mihail simbolizează și hrănește setea de Dreptate, Arhanghelul Gavriil colaborează cu noi în a ne hrăni setea de Adevăr. Ajutorul său constă, la nivel individual, în a împlini, a afla, a cunoaște, a revela propriile calități, inima, valorile spirituale, esența frumuseții divine. Este suportul nostru de blândețe și tandrețe spre propria desăvârșire spirituală, treaptă cu treaptă. Este protectorul și susținătorul nostru în depășirea obstacolelor. Simbol al purității și inocenței, purtătorul crinului alb în iconografia creștină, Arhanghelul Gavriil este, ca și Arhanghelul Mihail, protectorul copiilor. 

”Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta!”Ei bine, aici se încheie povestea mea. Eu vă chem să închidem cămările urii, ale ”luptei pământene” TV pentru o dreptate iluzorie, manipulată în scopuri mercantile. Să ne lăsăm sufletele și mințile să genereze ”neîntinată bucurie” (cum spune părintele Cleopa), inspirație și soluții sustenabile pentru cauza noastră reală. 

Eu sper că tinerii din stradă vor alege calea Luptătorilor pentru Dreptate și Adevăr cu sabia curățeniei morale de partea lor și cu crinul frumuseții vârstei și idealurilor lor. Fie ca azi-slăviții Conducători ai cetelor îngerești să îi ajute să cunoască și să doboare Balaurul, cu puterea inteligenței lor și a experienței adulţilor din jur. Arhanghelii să îi inspire, să îi păzească de ispite și să îi ghideze spre victoria dorită!Cât despre ceilalți Tineri, vreau ca sufletele noastre de părinți și prieteni să poată crede, spera și să se poată întări în nădejdea că ei, plecați în ”colectiv”, au fost purtați, ieri, azi, mâine și în toată veşnicia de Marile Călăuze de Lumină!

Avem nevoie de povești care nu se termină în durere, teroare, singurătate și frică, ci în Lumina, Iubirea și Speranța Învierii.

Și am încălecat pe-o șa …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s