Cum înghețăm apele doar cu un cuvânt?

Uite-așa. Prin încremenire!

Începem cu un exercițiu: care e factorul comun în următoarele expresii…

 • nu există comunicare între noi,
 • nu mai e iubire în cuplul nostru,
 • nu e respect în țara asta,
 • minciuna stă cu regele la masă,
 • nu sunt destui bani,
 • viața e o luptă,
 • nu e timp de-așa ceva,
 • nu mai am nicio dorință de împăcare,
 • nu există nicio explicație din partea lor…

În NLP se vorbește despre nominalizare (transformarea unui verb într-un substantiv). De ce ar fi asta o problemă? Nu ar fi o problemă dacă omul ar face nominalizări în mod conștient și ar folosi procedeul cu scop precis, așa cum fac specialiștii în comunicare (o-ho-ho! la televiziune e belșug de nominalizări!).

De obicei, însă, noi folosim inconștient acest mod de a vorbi și, după suficient de multe repetări, el devine un tipar de exprimare. Și acest tipar atrage o problemă. Oamenii încep să vadă ”adevărul” în ceea ce spun. Și. crezând acest adevăr ei ajung într-un punct mort, în poziția de Victimă, când nu mai întrezăresc soluții la problemele lor. Atunci, vorbitorii par a evita responsabilitatea, ca și cum cele spuse ar fi cu adevărat reale.  Dar nominalizările sunt niște minciuni curate în care noi ajungem să credem! Înghețăm apele cu fiecare nominalizare…

 uw

Despre ce e vorba?

Nominalizările sunt unele dintre ”păsările mari” pe care, în calitate de terapeut sau coach, le vânez încă de la primul interviu. Când omul suferă, el nu spune ”eu sufăr căci mă simt singur”. El spune ”E multă suferință și singurătate în viața mea”, ca și cum suferința și singurătatea ar fi două piese de mobilier impuse și plasate de cineva din exterior, cu proprietatea că ocupă spațiul-timpul vieții protagonistului în interiorul ei. Păi, scoate-le, domle de-acolo! Omul le-ar scoate dacă singure s-ar putea mișca, doar că ele sunt… înghețate în timp. Sunt acolo.

De ce nu se pot scoate singurătatea și suferința din viața cuiva? ”Vinovat” aici este verbul este. Pentru că verbul ”este” este un pasiv! Și pentru că verbul ”este”, așa cum îl folosim în mod curent, falsifică adevărul nostru interior și realitatea ”exterioară”. Pentru că, la o adică, ce ”este” încremenit și înghețat în timp și spațiu, dragii mei? De la nivel atomic și subatomic până la ceea ce mintea noastră poate imagina, totul se mișcă, se schimbă continuu…

Copilul este timid, Câinele este gras și Profesorul este bun se referă la un Este care descrie o Identitate. Evident, afirmațiile descriu realități false pentru că Identitatea nu poate fi descrisă într-un atribut, pentru că Identitatea nu e statică, deoarece, așa cum am afirmat, nimic nu e neclintit. Când afirmăm asemenea lucruri ar trebui să fim conștienți că ne referim la un aspect singular și minuscul al realității.

Copilul este timid, Câinele este gras și Profesorul este bun se referă la așa numita Predicație, ca și cum acel ceva (copilul, câinele sau profesorul) are niște însușiri independente de experiența vorbitorului. De fapt, acestea sunt însușiri pertinente doar din punctul de vedere personal al vorbitorului și ne transmit ceva despre experiența internă a vorbitorului, nu despre o realitate externă. La fel de bine altcineva poate afirma despre copil că este liniștit, despre câine că este puternic sau despre profesor că e bine pregătit.

Cu alte cuvinte, mai corect ar fi să exprimăm sau măcar să fim conștienți de operațiunile de evaluare pe care le facem în interiorul nostru și să spunem: ”Eu evaluez copilul ca fiind timid”, ”Apreciez câinele ca fiind gras și ”Cred că profesorul e bun”. În acest fel evidențiem procese mentale proprii și nu numai că trăim, suntem vii, ci mai exprimăm și faptul că facem alegeri.

Acum, ”la cestiune”! Privind prin prisma NLP, Este + nominalizare (cu sens negativ) = univers static, înghețat, imposibil de schimbat, mort, imuabil, stop-cadru, fotografie. Văd clientul nemișcat cum plânge privind o poză veche (o stare pe care a resimțit-o undeva, cândva). Tot stând și privindu-și fotografia, a înghețat și el și trăiește (pardon, există) așa, ca tabloul în tablou.

Ce e de făcut când te auzi vorbind astfel? Transformă substantivele în verbe. Dă suflare de viață cuvintelor tale. Trezește-le, pune-le aer în aripi și dă-le drumul să zboare. Asumă-ți responsabilitatea schimbării.

E multă singurătate și suferință în viața ta? Ți-aș lua suferința și singurătatea cu mâna, dar nu le găsesc. Arată-mi-le, să le dizolv, să le micșorez, să le transform, să le iau cu mine când plec de la tine. Dar tu nu poți să mi le arăți pentru că nominalizezi ceva ce nu există!

Ce poți să faci? Ei bine, poți spune: eu sufăr și mă simt singur. Atunci, în mod simplu, vei observa că responsabilitatea schimbării stărilor emoționale îți aparține doar ție și doar tu poți s-o faci.  Sunt verbe, slavă Domnului, descriu procese, deci poți schimba

Concluzia: nominalizările care ne închid mintea, ne blochează căile de acțiune, provoacă controverse, creează un univers ireal și inexistent, o imagine statică, o realitate periculoasă logic. O minciună.

Remediul: redă contextul, denominalizează nominalizarea și scoate la iveală verbul ascuns.

Ca mai jos:

 • nu există comunicare între noi, – să comunicăm mai mult unul cu altul,
 • nu mai e iubire în cuplul nostru, – să ne iubim mai mult,
 • nu e respect în țara asta, – cine nu respectă pe cine?
 • minciuna stă cu regele la masă, – cine minte?  
 • nu sunt destui bani, – de câți bani ai/am nevoie?
 • viața e o luptă, – cine cu cine luptă?
 • nu e timp de-așa ceva, – cât timp să acord?
 • nu mai am nicio dorință de împăcare, – vreau să ne împăcăm,
 • nu există nicio explicație din partea lor… – explicați, vă rog…

 Așa-i că viața e altfel, acum, când ai cunoaștere? Pardon… Ai cunoaștere sau știi ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s