De la Lucrul Bine Furat la Lucrul Bine Tăcut

Am aflat de curând că Preşedintele, adorat acum 9 luni, scade vertiginos în sondaje. Unii, din noiembrie până în august, au dat lumii o nouă viaţă. ”Sarcina” Președintelui se pare că scade, cumva contra naturii umane, dar obișnuit naturii politice. Deși Președintele se mișcă ”politic corect”, capitalul enorm de simpatie venit pe cel de așteptare se diminuează. Ce înseamnă asta, pentru mine?

Pur și simplu, dacă în mandatele precedente, punctul slab al ”Fostului” era pălăvrăgeala, acum, punctul forte al ”Actualului” (Concizia) devine unul slab, fiind confundat cu Tăcerea. 

Poporul nu gândește la viziune, la abstracțiuni, sisteme și planuri de viitor exprimate scurt și clar. Poporul își vede buzunarul, probează asfaltul, urmărește aleșii cum uite-i nu-s după gratii, poporul stă atent la amănunte. Și amănuntele sunt multe…

Un lider este urmat cu simpatie, voluntar, de oameni atunci când ei se simt ghidați, îndrumați și când au minime instrucțiuni. Un lider care își asumă că milioane de concetățeni îl vor înțelege și îl vor urma doar pentru că face ”altfel”, are motive să privească mai des în urma lui, să observe dacă mai are followers. Și pentru că veni vorba de Politica altfel, măcar să se fi definit cumva ”altfelul” acesta. Deși, din punct de vedere al comunicării, Altfel-ul dâmbovițean = Change-ul lui Obama din prima sa candidatura, numai bun pentru a câștiga alegerile. Practic, fiecare alegător a înțeles ce a vrut și a dat votul. Numai că votantul a rămas fără explicații și tăcerea doare.

Îmi amintesc scene din campanie: în timp ce contracandidatul VVP se zbătea în amănunte (cifre, grafice, dovezi), câștigătorul privea condescendent în altă parte (ca un bun tenisman care știe să marcheze pe serviciul adversarului), abstractizând spre viziuni altfel și adunând voturi… Am știut cum și de ce va câștiga domnul Președinte, chiar înainte de turul doi: nu poți pierde generalizând și nu poți câștiga detaliind. VVP e un om al detaliului, KI e un om al abstractului. Dar lucrul bine făcut înseamnă bine făcut în detaliu! Iar acestei reguli i se supune și comunicarea!

Mai mult, am știut că domnul Klaus Iohannis va câștiga simpatia, apoi o va pierde, încă de la primele sale apariții pe la televiziuni, în campania electorală. Ca să te faci cunoscut așa cum dorești, e nevoie să te ”dezvălui”: să dai vălul deoparte tu, cu mâna ta. Astfel, poți arăta exact ceea ce vrei tu să oferi.

În acest context, iată o secvență, relatată din memoria mea aproximativă, dintr-o emisiune de pe la Digi24. Rețineți că e aproximativă!

Gazda întreabă: ”Cum se va comporta viitoarea Primă Doamnă când veți ajunge la Cotroceni?

Răspuns: Ca o Primă Doamnă. 

Gazda: Adică? Dați-ne mai multe detalii.

Răspuns: V-am spus: ca o Primă Doamnă.

Gazda: Cum definiți comportamentul de Primă Doamnă?

Răspuns: Ce nu se înțelege? Se va comporta ca o Primă Doamnă. Asta e tot.”

Ca profesor, ca părinte și, mai ales, ca și comunicator, se știe că nu poți defini o noțiune prin ea însăși. Nu vorbesc despre subiectul Primă Doamnă. Mă refer la ce explicații consideră un comunicator că sunt necesare la un nivel de așteptare a interlocutorului. Acesta nu a fost un răspuns neinspirat, ci a fost convingerea vorbitorului că a spus tot ce era de spus la chestiune.

Desigur, câteodată e nevoie de abstractizare, câteodată, de un pas alături, dar câteodată e nevoie de detaliere. Un bun comunicator știe când și cum să direcționeze un dialog sau un mesaj. Și niciodată încremenirea într-un singur punct nu aduce beneficii părților. Ci creează sau menține o problemă (nerezolvată) și întrebarea: oare (de) ce ascunde?

Deci, unul din punctele forte ale domnului Klaus Iohannis, Concizia, l-a ridicat și acum îl coboară în sondaje. Pentru că, pentru un popor obișnuit cu ”despicarea firului în patru” sau cu ”bătutul câmpilor”, această calitate poate fi lesne confundată cu lipsa de comunicare.  Decât mult și fără rost, mai bine puțin și/sau deloc se dovedește a nu fi cea mai bună cale pentru un lider, aici și acum. Românii au nevoie, sunt pregătiți și vor să urmeze un lider. Important e ca și liderul să înțeleagă că tot umblând pe căi neexplicitate, poate rămâne un singuratec. Păcat! Mă așteptam ca stilul sec (ca să nu spun deficitar) să fie suplinit de o echipă de buni consilieri care să creeze atmosfera, să explice,expună, țină legătura cu poporul. Mă uit puțin la televizor, dar suficient de mult cât să prind știri, talk-show-uri și să fiu conectată la zgomotul de fond al politicii românești. Cum am decis acum mulți ani să nu mă alătur niciunei cauze, pot privi cu simpatie, de la distanță, scena și protagoniștii.

Capture

În vânzări și în comunicare, maeștrii știu să îndrume clientul într-un proces, explicându-i pe înțeles: ce va fi, cât va dura, cum și unde se va desfășura, cât va costa, când se va termina și care va fi rezultatul. Cred că oamenii asta așteaptă…

Aș risca o comparație: timp de zece ani mi s-a părut că asist la spectacolul unui regizor de mâna a șaptea care, în momentele de schimbare de decor sau când se instalează orchestra, trage cortina și pune pe unul limbareț în față să țină atenția publicului ocupată cu vorbăria lui. În deceniul trecut, în spatele cortinei s-au întâmplat multe. Trebuia ca scandalul din față să fie cu adevărat mare ca să nu se audă cum dispar, dincolo de perdea, munți, păduri, rezerve sub- și supraterane, proprietăți și drepturi câștigate cu sânge de străbuni. Cum s-ar zice, Lucrul Bine Furat! Pare că, în noul deceniu, protagonistul tace în fața cortinei. Publicul, în sală, se întreabă… Oare nu și-a terminat de creionat speech-ul? Oare a fost prea scurt? Oare nu se aude ce zice sufleurul? Oare trage cu urechea și el, curios, să înțeleagă dacă zgomotele din fundal sunt făcute de cei ce pun recuzita la loc (aș!), ori de cei care caută, în continuare, ce se mai poate… tăcea?
Ce avem noi de învățat de aici?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s