MATRICEA sau BAGĂ CAPUL LA CUTIE!

Despre Ray Kurzweil am aflat de curând, de la Editura FOR YOU. Într-un articol al acestei edituri, care citeaza un interviu din The Times, am găsit câteva ”profeții despre viitor” ale unui om care chiar lucrează activ la construirea viitorului omenirii.
Redau pasaje din articol:

”Iată ce crede Kurzweil că ne pregăteşte viitorul:
2017 – Automobile care se conduc singure
„Maşinile Google care se conduc singure au parcurs până acum peste 800.000 de kilometri pe şoselele oraşelor fără a fi controlate de şoferi şi fără a provoca vreun accident. În 10 ani vor fi ubicue. Oamenii au un câmp vizual restrânspe când aceste maşini au senzori vizuali, laser şi o inteligenţă artificială care le permite să analizeze ce se petrece în mediul lor. În cele din urmă aceste maşini vor comunica una cu cealaltă şi îşi vor coordona mişcările. Nu vom mai avea nevoie să deţinem o maşină, ci vor exista mai multe maşini în circulaţie, iar atunci când vom avea nevoie de una vom putea beneficia de serviciile sale printr-o simplă comandă de pe telefonul mobil”, crede Kurzweil.
2018 – Motoarele de căutare devin asistenţi personali
„În acest moment, căutarea se bazează în cea mai mare parte pe cuvinte cheie”, afirmă Kurzweil. „Acum lucrez la realizarea unui motor de căutare care înţelege sensul acestor miliarde de documente. Va fi mai degrabă asemănător unui asistent uman cu care poţi dialoga, căruia îi poţi expune probleme complicate şi chiar griji personale. Dacă vei purta un sistem de tipul Google Glass, vei putea adnota realitatea. De asemenea, acest motor de căutare ar putea să-ţi asculte conversaţiile şi să-ţi ofere indicii preţioase. Spre exemplu, ţi-ar putea sugera o anecdotă care s-ar potrivi de minune în dialogul pe care îl porţi”, spune vizionarul.
2020 – Ne vom putea dezactiva celulele adipoase
„Acum o mie de ani, era în interesul nostru să stocăm fiecare calorie. Nu existau frigidere, astfel că organismul depozita caloriile în celulele adipoase ale corpului, însă asta a condus azi la o epidemie a obezităţii şi a diabetului de tip 2. Mulţumită Human Genome Project, medicina a devenit informatică, astfel că învăţăm în mod exponenţial cum să reprogramăm acest software învechit cu care este dotat corpul nostru. Oamenii de ştiinţă au reuşit deja în experimentele desfăşurate pe animale bolnave de diabet să dezactiveze gena receptorului pentru insulină. Animalele supuse acestei modificări mâncau cu poftă, dar rămâneau slabe şi nu făceau diabet, trăind cu 20% mai mult. Eu cred că acest lucru va deveni realitate şi în cazul oamenilor în aproximativ 5-10 ani, oferindu-ne abilitatea de a ne controla greutatea indiferent de ceea ce mâncăm”, prezice Kurzweil.

2020 – Cu un simplu click ne vom tipări haine „de marcă” în propria casă
„Momentan există un entuziasm exagerat pentru imprimantele 3-D. De regulă, atunci când oamenii se extaziază prematur, acest fenomen este urmat de deziluzii şi falimente, aşa cum s-a întâmplat la începutul deceniului trecut cu «crash-ul dot.com». Cred că suntem la 5 ani distanţă de modalităţile de utilizare cu adevărat importante ale imprimantelor 3-D. La începutul deceniului 2020-2030 cred că vom înlocui o bună parte din procesele de producţie cu imprimantele 3-D. Vom putea tipări haine şi va exista o piaţă open source cu design-uri gratuite. Vor exista imprimante 3-D personale, dar şi unele folosite în comun, disponibile în coffee shop-ul din cartier”, afirmă futurologul.
2023 – Realităţi virtuale în care ne vom putea pierde cu totul
„Jocurile pe computer au reprezentat pionieratul realităţilor virtuale, iar în maxim 10 ani (dar mai probabil în 5 ani) vom avea la dispoziţie realităţi virtuale absolut convingătoare, cel puţin în ceea ce priveşte simţurile vizual şi auditiv. Deasemenea, va exista o cvasi-simulare a simţului tactil. Pentru a stăpâni pe deplin simţul tactil vom avea nevoie să acţionăm asupra sistemului nervos, iar asta va dura vreo 20 de ani. Vom putea să trimitem mici dispozitive, nanoroboţi, în creier şi în vasele capilare, iar aceştia vor oferi semnale senzoriale adiţionale, care vor părea că vin din simţurile noastre reale”, spune Kurzweil.
Care vor fi beneficiile? „Spre exemplu, aţi putea să vă întâlniţi cu un prieten care se află la sute de kilometri distanţă şi să vă plimbaţi împreună pe malul mării Mediterane, ţinându-vă de mână şi simţind cum sunteţi  mângâiat pe faţă de aerul umed al valurilor”, exemplifică specialistul.

2030 – Ferme verticale de legume şi carne
Kurzweil crede că „va avea loc o nouă revoluţie în agricultură, una verticală, pentru că acum folosim o treime din suprafaţa utilă a Pământului pentru a produce mâncare, ceea ce este foarte ineficient. În schimb vom produce alimente într-o fabrică computerizată verticală, ce va fi controlată de o inteligenţă artificială. Această fabrică va folosi terenul mult mai eficient şi va recicla toate substanţele nutritive, astfel că nu va avea niciun impact asupra mediului. Ea va include plante hidroponice, fructe şi legume şi carne clonată in vitro”.
Eficienţa sporită nu va fi singurul beneficiu al acestui sistem. „Vom putea beneficia de alimente mai sănătoase, spre exemplu carne cu grăsimi Omega-3 în loc de grăsimi saturate”, crede vizionarul de la Google. În plus, carnea va fi obţinută prin clonarea in vitro a ţesutului musculareliminând astfel suferinţa animalelor.
2033 – Vom utiliza exclusiv energie solară
„Folosim noi nanotehnologii în conceperea panourilor solareiar costurile se reduc semnificativ de la o zi la alta. Un raport publicat de curând de Deutsche Bank sublinia că «în India şi Italia costul energiei solare nesubvenţionate este aproape de costul energiei disponibile în reţeaua electrică, iar în 2014 alte 11 ţări vor atinge acest prag de cost». Aşadar, cred că în maximum 20 de ani vom putea obţine toată energia de la soare”, afirmă Kurzweil.
„I-am prezentat acestui lucru acum nu foarte mult timp prim-ministrului statului Israel, Benjamin Netanyahu, care mi-a fost coleg de clasă la MITla Sloan School of Managementiar el m-a întrebat: «Raydar, există suficientă energie solară pentru a face acest lucru?». Răspunsul meu a fost «da,există de 10.000 de ori mai multă decât avem nevoie”, a mai spus Kurzweil.

2040 – Vom rămâne tineri pentru totdeauna 

Ultima previziune a lui Kurweil este şi cea mai îndrăzneaţă: „În douăzeci de ani din acest moment vom adăuga mai mulţi ani la speranţa dumneavoastră de viaţă decât anii care se scurg. Speranţa de viaţă a crescut de 4 ori în ultima mie de ani şi s-a dublat în ultimii 200 de ani. Acum putem să reprogramăm sănătatea şi medicina ca pe un software, astfel că acest ritm va continua să se accelereze. Există trei «punţi» care ne vor permite să ne extindem speranţa de viaţă.

Prima punte este să luăm decizii agresive care să ne permită să rămânem sănătoşi astăzi.

Obiectivul este să ajungem la cea de-a doua punte: revoluţia biotehnologiei, care ne va permite să reprogramăm biologia pentru a evita boala.

Cea de-a treia punte este revoluţia nanotehnologiei. Cel mai elocvent exemplu al acesteia îl reprezintă nanoroboţii, care vor fi prezenţi în fluxul nostru sanguin şi care ne vor augmenta sistemul imunitar. Astfel vom putea crea un sistem imunitar care recunoaşte toate bolile şi care poate fi reprogramat pentru a contracara agenţii patogeni noi”.”

Aici închei articolul citat. Wow!
Cred că ceea ce se spune este doar pregătirea noastră psihologică. Lucrurile sunt mult mai avansate. Ne uităm la filmele puse pe piață și știm că suntem în pregătiri, cum s-ar zice: facem joc de glezne

Cum vă place lumea creionată de acest futurolog? Eu văd cum, sub ochii noștri și cu (ne-)participarea noastră se creează, zi după zi, capcana Matrix. Având la dispoziție toate aceste tehnologii, care e filmul unei dimineți liniștite din viitor?

Te trezești de ”dimineață”, după o noapte de ”plimbări pe malul mării XYZ” cu proiecția virtuală a ”persoanei” generate de computer, te simți fresh, nu contează că te-ai epuizat astă noapte, tu ești mereu tânăr și musculatura ta e fin lucrată, mulțumit de tine, mănânci oricât și orice, căci celulele tale adipoase sunt programate să te țină zvelt, te sui în automobilul care dialoghează cu celelalte surate și te îndrepți, desigur, dacă ai chef azi, spre coffe-shop-ul din celălalt colț, care are imprimantă 3-D, să-ți listezi o ținută Larf Raulen, Cuggi, LSY, sau ce-o fi, după modă, … te uiți în jur, nu-ți prea place ce vezi, pentru că toți sunt conectați la device-urile lor. Firește, din moment ce sunt conectați la motoarele de căutare inteligente care le înțeleg conversațiile (doar ”pentru a-ți sugera anecdota potrivită”), ce conversație să mai faci tu, din mintea ta, și pe ce subiecte? Așa că îți pui casca potrivită, te așezi în cutia ta și te faci că te duci la muncă asistat de ”Her”.

Întrebări: oare cine o să aibă ”grijă” de noi, cei din viitor? Cine o să ne mai spele vasele, wc-urile, cine o să mai scrie poezii sau o să ne mai miște din cutie? Dar cui o să-i mai pese, când fiecare va obține tot ce ”vrea”, iar diferența dintre noi o să o facă device-ul, nu persoana?
Hai să mai lucrăm puțin, cât ne-a mai rămas, la conștiență! În vremurile copilăriei mele, ”bagă capul la cutie” însemna: ”ferește-ți capul, păzea, fii prudent”!
În viitor, vom alege, ÎN CEL MAI BUN CAZ! în ce ”cutie” să băgăm capul… la propriu sau la figurat…

d

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s