Puterea sperantei și alte lecții

tnSunt implicată, zilele acestea, alaturi de un grup entuziast de studenți, în organizarea ”practicii” la disciplina  Tehnici de vânzări.

Ca atare, in preajma Crăciunului, organizăm o licitație cu scop nobil. Anul acesta ajutăm o familie cu 10 copii , dintre care 7 minori.

http://www.facebook.com/events/143267815822110/

”Sărăcie” e un cuvânt palid în a descrie starea financiară a familiei. Casa e dărăpănată, locuiesc 10 suflete într-o singură cameră în care parchetul are culoarea și consistența asfaltului, o ”dormeză” este data ziua la perete iar seara se așează în mijlocul camerei astfel încât, în cele trei (să zicem) paturi, să se încălzească aceste suflete.  Bucătăria are cca. 3 mp, casa nu are apă curentă și tatăl aduce cca. 150 litri apă pe zi , din piață. Cu căruțul și bidoane de 5 litri. 

Casa e nelocuibilă. Chiar pe alocuri, prin tavan sau pereți, se vede cerul albastru ori peisajul de afară , fundația dintr-o cameră este căzută și te-ai putea prăbuși într-un-nu-știu-care-loc-din-adâncurile-pământului, dacă ai puțină imaginație…

Am făcut această vizită ca un om, ca un profesor, ca o resursă… ca un observator…  și ca un copil. Am vrut să învăț mai multe lecții. Și iată ce am aflat.

Speranța e un motor gigantic. Poate transforma orice în orice. Poate transforma răul în bine.

Când doi părinți au 10 copii și nicio slujbă, te întrebi care e adevărul lor… L-am ”verificat” pe tatăl familiei, care și-a pierdut slujba. Cu metode personale de comunicare (instrumente NLP) i-am verificat sinceritatea, nivelul energetic, posibilitățile de creștere și altele… Am ”verificat” mama. Iubirea, coerența , dedicația… I-am ”verificat” pe părinți prin copii. Au trecut toate testele mele.

Și … am aflat că pur și simplu iubirea de copii îi face rodnici și, ușor-ușor au ajuns la starea aceasta financiară.

Dar nu acesta e subiectul. 

Lecția 1. Speranța e un motor miraculos. Ei au fost vizitați de o echipă de studenți care le-a dat o speranță. Erau. în felul lor, în renovări. Cu puterile lor. Aveam fotografii din acea ocazie. Datorită speranței, puterile li s-au înzecit! Peste câteva zile, se schimbase aspectul casei. A apărut o ușă la casă, pereții au fost tencuiți, văruiți până când s-a terminat tencuiala și varul…  Sperând că efortul nostru caritabil le va aduce niște daruri în plus, oamenii au făcut absolut tot ce au putut, până la ultima picătură de energie, ultima lăscaie, ultimul strop de putere. S-au concentrat pe casă.  Nu au mai făcut economii ca să plece tatăl în străinătate … nici nu vreau să scriu.

 Lecția 2. Oamenii care se iubesc, rezolvă. Le lipsește orice acelor oameni. Dacă te-ai întreba ”ce să le duc?”, îți răspund: ORICE. Dar nu le lipsește iubirea. Era fantastic cum se priveau și își zâmbeau unii altora, continuu. Ochii mamei privindu-și soțul și copiii, ochii copiilor privindu-și părinții… Da, eu cred ca iubirea ține și de foame, de multe ori.

 Lecția 3. Talentul nu vine la adresă. Vine la persoană. Unul dintre copii e campion la judo. Una dintre fiice desenează minunat. Vă imaginați un campion într-o casă în care o bucată de pâine e un lux? În care iaurt nu se găsește nici la sărbătorile mari, iar sacul de cartofi și cel de mălai sunt baza hranei? 

Lecția 4. Fericirea nu are nici o legătură cu a face sau a avea. Doar cu a fi. Ce are a face burta plină cu fericirea? Nici covoare, nici mobilier în casă, nici de unele… Iar copiii și părinții stăteau strânși unii în alții, cu ochii limpezi și zâmbetele curate unii față de alții. Ai zice că într-o singură cameră cu 10 suflete – aglomerație mare – in care se găsesc băieți de vârste aproiate, numai buni de hârjoană, s-ar pot isca dezacorduri, conflicte… Dar de unde! Am găsit cumințenie, respect… pace și iubire. Fericirea nu are nici o legătură cu a face sau a avea.

Lecția 5. Ce e sărăcia? Ce e bogăția? Cuvinte cu înțeles atât de diferit. Cu ce măsurăm una sau alta? Oamenii săraci erau bogați. Bogați în copii, bogați în bucurii.

Asta ar fi bine să învățăm de la ei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s