Glonțul de aur

„Nu poți judeca o carte dupa copertă” …

E bine să judeci oamenii fără să-i cunoști? Oricât ar părea de ciudat, nedrept sau incorect politic, fiecare  își face o primă impresie despre tine, iar asta va influența judecata sa în orice ocazie: interviul pentru un loc de muncă, intrarea într-o echipă sau o nouă colaborare de afaceri. Într-o sală de training sau un public în fața căruia vorbești, o comisie de examinare sau la o primă întâlnire sentimentală, vei fi evaluat la apariție. De aceea este valoros să pregătești cât poți de mult prima impresie pe care o faci.

Se spune că facem tot felul de ”judecăţi” despre oameni în 5-7 secunde de la stabilirea primului contact cu ei. Ca atare, pentru tine este unica (poate și ultima) ocazie de a oferi cuiva o percepție, un mic eșantion din individualitatea ta.

Interesant este că nu ne putem opri din a categorisi pe cineva la primul contact, chiar dacă vrem. Subconștientul nostru clasifică orice informație primită. Milioane de neuroni încep un proces de încadrare a persoanei pe care o întâlnim pentru prima oară, de obicei prin compararea ei cu altcineva întâlnit în trecut. Apoi traducem rezultatul într-un sentiment pe baza căruia formulăm un verdict: Da sau Nu. Deci, emoția precede și influențează judecata. Și totul se întâmplă la nivel subconștient.

După comparația inițială, creierul lucrează pentru a stabili statutul social: oare această persoană are un statut înalt sau coborât în societate? Oamenii, ca şi animalele, caută şi sunt atrase de exemplarele considerate deținătoare de statut înalt, ce exprimă putere.

O altă categorie în care creierul face plasarea persoanei este atractivitatea fizică: se observă imediat și dacă ești sau nu atent la aspectul tău fizic.

Până la urmă, creierul vrea să pună persoana într-o categorie Da sau Nu. Dar, uneori, creierul primește semnale mixte şi experimentează conflicte în procesul de clasificare. De exemplu, să spunem că întâlneşti pe cineva îmbrăcat frumos, dar cu un tatuaj agresiv pe față. Inadvertențele sunt reale provocări pentru creier:  în cele din urmă, gândești: „nu bag mâna în foc pentru ăsta” și rămâi oarecum în alertă când ești în contact cu el.

Bărbaţii şi femeile recepționează primele impresii în mod diferit. Privirile sunt atrase de porțiunea corpului cea mai furnizoare de informații. Bărbații văd mai întâi partea de sus a femeii în ordinea: bust, apoi față, ca mai apoi să observe partea de jos a corpului. Femeilor li se întâmplă exact opusul: ele scanează vizual partea de jos a corpului, apoi fața masculului. Nu este o alegere: este o realitate a funcționării subconștientului.

Tuturor ne-ar plăcea, ca la o primă întâlnire, să fim imediat acceptați și iubiți. Ei bine, dacă vrei asta, gândește-te puțin: dacă ai fi în locul celuilalt, ce ți-ar plăcea la tine?

El beneficiază de informații limitate: modul în care arăți, limbajul trupului, eventual stilul de conversație (deși e cam greu în 7 secunde să observe un stil).

Mesajul pe care tu ai vrea să-l transmiți este: merită să mă placi, să mă respecți și să mă iei în considerație. Cu alte cuvinte: sunt sănătos, atrăgător, promițător, potrivit, mă respect și îi respect pe cei din jur, adaug plus valoare în viața ta…

Image

Este nevoie de o cantitate mare de efort pentru a schimba primele impresii. Glonțul de aur cu care poți schimba o primă impresie poate fi sau nu pe țeava puștii tale. Și chiar dacă este, nu întotdeauna ai ocazia să îl tragi.

Pentru a învăța din experiență, te rog privește secvența de mai jos.

Privește de mai multe ori intervalul 0-1:17. O primă impresie ce părea definitivă.

Apoi privește, separat, intervalul 1:17 și 1:22. Cele 5 secunde. Glonțul de aur. Tu îl ai? Pentru orice eventualitate, citește postul ce va urma.

http://www.youtube.com/watch?v=RxPZh4AnWyk

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s