Cum să ieșim din Capcana ALTUL


Mulți oameni stau înlanțuiți toată viața  în vieți mediocre, în servicii care nu le plac, în lipsa unui real sentiment de împlinire, pe scurt, in Capcana Eu, dacă aș fi… dar din cauza…

 

Este binecunoscută istoria elefantului înlănțuit de mic ce își dezvoltă neurologia unui prizonier, care îl conduce chiar și atunci când sforicica de la picior nu are nici o putere asupra lui. Lanțul e în interior. Neputința elefantului stă în puterea credinței sale.

Credințele noastre functionează ca niște capcane, ca niște planoare sau ca niște aripi, funcție de felul cum au fost înscrise în harta noastră mentală.

Există multe tipuri de capcane. Azi, doar despre capcana: ALTUL.

O gasim cel mai des la persoanele pline așteptări de la … ALTUL.

ALTUL nu e o persoana anume, ci, de multe ori e un personaj colectiv, ce, evident, nu e la curent cu așteptările eroului nostru, o conjunctură sau un aspect impersonal al realității

ALTUL să dea, să fie sau să facă ceva … Iar ALTUL nu dă, face, este… conform speranțelor. Sau ALTUL împiedică. Și atunci apar furia sau frica sau amândouă.

Furia se manifestă (în functie de educatia persoanei) fie direct, în dispute, fie în lupte machiate (farse răutăcioase, uneltiri, dezaprobări, blocări etc.)

Frica se poate manifesta prin neparticipare, timiditate, neimplicare, renunțare…

Cine e  ALTUL:

  1. Guvernul. Cel mai adesea e guvernul. Pensiile, legile, numarul de locuri de muncă, reformele sociale, inițiativele ”corecte”, chiar componența sa…
  2. Parlamentul.
  3. Președintele de orice nivel
  •  țară: a noastră sau a altora – ce, nu ai auzit în autobuz: Păi, ce face Obama la chestia asta, de ce nu face nimic?
  • CJ, scară de bloc, asociație de locatari, comitete și comiții…
  • de companie, de firma, al TV, al radioului…
  • Directorul. Idem 3.c. Plus: directorul școlii, al grădiniței…
  • Primarul, Preotul, orice persoană cu oarecare funcție administrativă, socială, politică…
  • Șeful grupei, șeful clasei, liderul echipei (la tineret-speranțe)…

4. Ăștia.  E un personaj foarte puternic ce poate amenința oricând cu ceva nedefinit într-un timp neclarificat, pentru o faptă neexplicitată sau poate pentru un gând (poate) negândit… ”Ăștia” e un motiv de teamă foarte puternic pentru unele persoane. E personajul malefic ce stă în umbra minții sale, amenințător. De regulă, e chiar personalizarea propriilor frici.

5. Soțul/soția, părinții, copiii, oricare persoană din familie, prieteni etc. Deci, cam toată lumea cunoscută.

6. Contextul, conjunctura, momentul istoric, spațiul (românesc), criza etc.

7. Sănătatea (de ex. Nu-mi permite sănătatea…).

Care e procesul? Simplu:

Eroul nostru e concentrat mai tot timpul pe ALTUL. Ce face, spune, gândește, plănuiește ALTUL și evaluază rezultatele în raport cu propriile așteptări. ALTUL devine BUN/RĂU funcție de interesele eroului.

Dacă ALTUL e BUN (adjectiv adresat la Identitatea lui ALTUL, nu la fapte, intenții etc.), atunci eroul îl promovează vehement (ca partizan al său – vezi activismul naiv) ori îi trece meritele sub tăcere (Am picat pe subiect – și nu: profu¢ a fost îngăduitor și mi-a dat drumul, Mi-a crescut pensia/salariul, A scăzut TVA).

Dacă ALTUL e RĂU, atunci Eroul se îmbolnăvește de dincauzaită. Din cauza ĂSTORA, ĂLUIA…

Cum redăm sănătatea  și libertatea spiritului nostru

NLP ne învață că Nimeni nu-ți poate face nimic dacă Tu nu-l lași. Cu alte cuvinte, Harta ta mentală interpretează, etichetează, filtrează , generalizează informațiile și le cataloghează funcție de atenția acordată pe moment.

Există două poziții  distincte pe care fiecare dintre noi se poate situa: la Efect(ul ALTUIA) sau la Cauză. La Efect, toate scuzele sunt bune, toate vinile apartin ALTUIA si toate insuccesele i se datorează.

Când suntem la Cauză, ne asumăm toate rezultatele (inclusiv eșecurile), ceea ce ne dă puterea de a observa problema, de a căuta soluții și de a ne autodepăși.

Câtă vreme e ALTUL pe scara noastră, e greu de urcat. Când observăm că, în același context istoric, țară, oraș, timp, cu același președinte, guvern, poziție profesională etc. există oameni în jurul nostru care au reușit în ceeea ce și noi ne-am propus, atunci este posibil să ne transformăm scuzele în motive de creștere personală . Când NU NE AFECTEAZĂ ce vrea, plănuieștesau este  ALTUL și suntem focusați pe noi înșine (ca și Cauză în dezvoltarea pe orice plan) atunci suntem eliberați.

De aceea Libertatea e o cauză greu de purtat și presupune o grămadă de responsabilitate. Și de acceptare a faptului că suntem mereu perfectibili.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s