Cum sa te descurci cu oamenii negativi din viața ta – partea a II-a

4. Prinde-i făcând ceva bun și laudă-i din belșug. Oamenii negativi nu suportă decât cu mare greutate laudele, nu pot primi îmbrățișări și, de regulă, nu dăruiesc… Obișnuiește-i să comunice și pe canalul kinestezic: atingeri, mângâieri, îmbrățișări în mediul familial sau într-o prietenie… ori strângeri de mână, câte o bătaie ușoară pe spate, ca apreciere la muncă pentru un coleg sau subaltern…

5. Folosește limbajul ”Eu” atunci când vrei sa-i dai un feedback: Eu m-am simțit nepregătită când s-a întamplat aseara sa vină cu tine acasă musafiri pe neașteptate și aș vrea să nu mai simt astfel niciodată, pentru că nouă ne place să fim la înălțime totdeauna, așa e?

Ai fi putut să spui: ”Iar ai venit cu amicii de la serviciu fără să mă anunți, copilul mic trebuia îmbăiat, te așteptam să scuturăm covoare, eu muncesc toată ziua și tu vii cu ăia…și ați stat până la miezul nopții la meci… uite cum arată casa, iar pleci la serviciu, niciodată nu-ți pasă de mine… ăla micu” are un dinte în plus, tu ca de obicei habar n-ai, te interesează numai ale tale… ”

Cum e comun? Cum e mai plăcut, poate chiar mai eficient?

6. Folosește termeni personali atunci când ai de comunicat ceva pozitiv și termeni impersonali atunci când ai de comunicat ceva neplăcut.
De pildă:
Tu ai obținut, ca de obicei, cel mai bun rezultat/ un rezultat bun.
• De data asta, nu s-au atins standardele cerute.

7. Învață-le reacțiile la stimuli auditivi.

Unele persoane au stilul de ascultare literal (ceea ce înseamnă că iau totul ca atare și înțeleg ad litteram exact ce ai spus, rămânând cu concluzia că ”aia e”. De pildă: Mi-e sete. Persoana cu stil literal ia act că ți-e sete și, deși ești în sufrageria sa, nu-ți oferă un pahar cu apă. Dacă vrei să bei, ar trebui să spui ”Te rog dă-mi un pahar cu apă” și nu ”Ai niște apă?”)

Alte persoane au stilul de ascultare inferențial. Aceste persoane continuă dialogul în mintea lor și îl duc chiar mai departe decât ai vrut tu să spui. Mi-e sete. În doi timpi și trei mișcări poți primi: apă, bere, suc , cafea și prăjituri sau o gustare, plăcintă, pizza, poți fi poftit la masă etc…ori poti primi un raspuns de tipul: Totdeauna m-ai criticat și niciodată nu m-ai înțeles…. Vrei să-mi reproșezi că nu te mai iubesc…

Din acest tip de recție se nasc acele situațiii ciudate numite unde dai și unde crapă…

La subiectul nostru: dacă o persoană obișnuită să se comporte ”realist” are stilul de ascultare inferențial, trebuie să fii foarte atent la tot ce spui, astfel încât să evaluezi orice continuare ar putea avea vorbele tale căci evident, filtrele negative vor fi puse și ascultătorul ajunge inevitabil la o concluzie negativă pentru propria persoană ori situație.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s