5 mituri care ne fac să ratăm lecția de dans

Una dintre experiențele de viață cele mai semnificative este să fii conectat la cineva drag.

De-a lungul timpului, am observat că multe persoane își imaginează un cuplu ca pe o dualitate, nu ca pe o relație tripartită: el, ea și relația!

Astfel, uitând de relație, mulți parteneri vor să se schimbe și să se reconstruiască unul pe altul, ca și cum, imediat ce se căsătoresc sau mai trece puțină vreme de la primele declarații de dragoste, s-au defectat și trebuie reparați.

De fapt, nu de schimbarea altor oameni suntem răspunzători, ci de construirea cu atenție a relațiilor. Ele trebuie întreținute cu delicatețe și împrospătate mereu. Astfel, dispare grija pentru perfecționarea partenerului (oh, întotdeauna celălalt e de vină!) și începe disponibilitatea pentru înțelegerea și cunoașterea sa profundă.

Prietenia, iubirea, căsătoria sunt căi spre creșterea intimității. Multe cupluri trec prin  momente dificile, când se partenerii se depărtează și parcă nu mai găsesc calea înapoi. Partenerii chiar nu pot depăși dificultăți ivite pe parcurs și… se pierd unul de celălalt, pierzând, de fapt, legătura, nu persoana.  Conectarea îi făcea să te simtă întreg/jumătatea cuiva/suflet-pereche/complet… Pierderea legăturii o resimte ca pe o ruptură, ca pe o puternică dezamăgire, poate o neașteptată lovitură. Normal, era concentrat pe persoană (a sa, a celuilalt) și nu pe relație.

Lecția de dans poate fi o metaforă bună pentru a descrie pașii dintr-o relație. Dansul implică rapportul dintre doi parteneri care învață armonizarea, se cunosc, își anticipează mișcările, se potrivesc dinamic unul cu altul, din propria voință… Așteptări și răspunsuri sincrone, anticipări fericite și inspirații.

Da, o relație de cuplu e ca o lecție de dans continuă. Nici marii profesioniști nu se odihnesc și continuă să se perfecționeze!

Dar ce strică fluiditatea, curgerea lină a unei relații în continuă dezvoltare? Iată, pe scurt,  5 mituri pe care le-am auzit de atâtea ori…

1. ”Dacă mă iubește, ar trebui să știe”: Așteptări nerealiste pentru nevoi necomunicate clar, în limbajul partenerului.
2. ”Dacă mă iubește, ar trebui să vrea/simtă/placă/fie etc și el/ea la fel, suntem un cuplu, doar!” Nu, suntem un cuplu format din două identități diferite.
3. ”Să rupă toate legăturile anterioare cu prietenii săi vechi care nu-mi plac mie”. Serios? Rupe-le și tu, dacă poți, și ai să vezi că nu poți.
4. ”O relație reușită se bazează în exclusivitate pe petrecerea timpului doar în doi, e normal, nu?” Eh, nu chiar. Fiecare trebuie să primească aer, să-și hrănească și alte valențe de comunicare decât cele din relație, de pildă: un hobby, un sport, un proiect cu persoane diferite, poate timp petrecut cu unul din părinți ori chiar frați, alte rude…
5. ”Trebuie să ne asemănăm ca să avem o relație bună”. Dimpotrivă, anumite aspecte unice ale partenerului te-au atras, nu asemănările cu tine.

Lecția de dans presupune disponibilitate, deschidere, distracție și respect reciproc. Ringul e totdeauna liber pentru cei ce vor să învețe și totdeauna prea aglomerat pentru cei ce se iubesc pe ei înșiși și temerile lor.

În dans ideea e să te controlezi pe tine și să te potrivești cu celălalt, nu să-l ții sub control și să-l miști cum vrei tu. De ce oare atât de puțină lume observă acest lucru în relații?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s