Elemente de comunicare eficientă: azi, încă 7

Cele mai multe mesaje se reduc la patru subiecte esenţiale: ce crezi, ce simți, ce ai nevoie, ce dorești. Poţi, de asemenea, să explici și de ce. Ieri am postat despre Congruență. Mâine – despre Asertivitate. Azi vorbim despre celelalte 7 elemente.

2. Curtoazie
Scopul comunicării este de a livra informaţii şi sentimente, nu de a te contrazice cu cineva. Când ești politicos și respecți modelul lumii interlocutorului tău, ai șanse mari ca mesajul tău să ajungă la el. Eficiența comunicării tale crește dacă ai un interlocutor atent, angajat. Amintește-ți că ”harta nu e teritoriul”: interpretările tale sunt diferite de ale lui. De aceea, tratează-l cu mult respect. Orice feedback constructiv şi livrat asertiv este mult mai probabil să fie luat în seamă.

3. Concizie
Impactul exprimării este invers proporțional cu durata acesteia. Impactul dispare diluat în prea multe cuvinte. Interlocutorul tău va dori sa treci la subiect şi să ajungi la concluzie. Când bați apa în piuă, ori ascunzi nesiguranță, ori lipsă de cunoștințe. Dacă ți-e frică de neacceptare într-o sală plină-ochi, poți rosti o astfel de introducere: ”Mă simt oarecum stânjenit de atâta mulțime și vă mulțumesc că mă ascultați. Am emoții și aș dori să mă sprijiniți acum, la început, până mă acomodez.” Cum ai reacționa la asta, din audiență?Ai aprecia onestitatea vorbitorului? L-ai simpatiza? Apoi treci la subiect.

4. Claritate
Fii direct. Nu vorbi prin întrebări ocolitoare, nu da indicii, nu bate șaua să priceapă… nu vorbi în abstract. În loc de „Vrei să te plimbi în seara asta?” care este ambiguu dacă vrei să mergi, să stai, să mergi cu mine sau cu prietenele tale etc, poate e mai clar dacă spui: „Aș vrea să mergem împreună la plimbare în seara asta”. De asemenea, transmite mesajul tău în limbajul pe care interlocutorul tău îl înțelege. Întocmește propoziții clare pentru el privind ceea ce crezi, simți, ai nevoie sau dorești și asigură-te, prin întrebări, că mesajul tău a fost recepționat conform intențiilor tale.

5. Simplitate
Un subiect simplu e mai acceptat decât unul complicat, așa e? Cum îți par reclamele la TV? Dar un gingle de la radio despre materialele cu care trebuie să faci tu curățenie? Prostesc de simple. Tocmai asta e ideea. Ce nu ai comunicat în 30 de secunde, nu comunici nici în două ore. Nu e simplu să spui simplu, tocmai în asta stă valoarea ta:  să cunoști și să exprimi esența.

6. Cunoaștere
Cunoașterea interlocutorului este esenţială. Trebuie să asculți, dacă vrei să fii ascultat. Pentru a fi un comunicator eficient, asculta cu atenție şi respect ceea ce alții au de spus. Taci și ascultă, nu vorbi în timp ce celălalt vorbește. Ascultarea sinceră te ajută să acordezi mesajul tău, astfel că şi celălalt devine receptiv. Ascultă ca și cum ai face o consultație, așa cum te ascultă medicul cu stetoscopul. Aceasta este ascultarea atentă. Apoi ascultă activ. Participă la conversație. Parafrazându-l şi repetând ceea ce a spus îi vei arăta interesul tău. La rândul lui, va fi mai receptiv atunci când va ști că pentru tine contează.

7. Momentul
Momentul comunicării este critic. Nu începe o conversaţie importantă în supermarket sau atunci când celălalt se uită la televizor, este la calculator sau ocupat în vreun fel, fără permisiunea sa. Un comportament politicos te obligă să alegi cu grijă momentul ori să planificați împreună discuția. Feedback-ul primit de tine prin neparticiparea celuilalt exprimă doar preocupare pentru activitatea sa, nu lipsa de politețe pentru tine.

8. Asumarea
Asumă-ți responsabilitatea pentru opiniile, gândurile, sentimentele şi nevoile tale. Asta înseamnă să nu învinovățești persoane sau circumstanțe. Să te consideri cauza și nu efectul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s