Căi de creștere spirituală

Ce înseamnă ”spiritual”?

Cel mai simplu spus, după Robert Dilts,  este acel nivel logic, psihologic și neurologic prin care noi ne simțim conectați la ceva ”mai înalt”: familie, societate, umanitate, spirit, Dumnezeu, Univers ș.a.m.d. Este acea calitate a vieții noastre ce ne aduce un sentiment de împlinire, de îndeplinire a misiunii, sentimentul de împăcare cu toți și toate, mereu. Un sentiment că trăiești și te exprimi ecologic pentru toate cercurile ce te înconjoară, oricât de largi ar fi, acum și în viitor. Cu alte cuvinte, plenitudine.

Plenitudinea este  o devenire continuă, iar pentru asta trebuie să fii conștient de nevoia ta, ca expresie a unei nevoi general umane, de a o căuta și (de)săvârși. De a crește.

Sănătatea/creșterea spirituală e un mod de a trăi timpul prezent. Nu e ceva ce faci la o anumită oră, într-un anume loc. Cum trăiești? Ce comportamente să adopți?

1. ceva pentru tine, ca individualitate. Poate munca te împlinește… dacă ai un hobby… e important să te ocupi de el. 

2. ceva pentru comunitatea de care te simți legat: pentru familie, vecini, echipa de voluntari din care faci parte ori o rudă care are nevoie de ajutor. Stai în contact cu natura: te va reconforta și te vei simți conectat cu izvorul de echilibru. Fă ceva pentru natură: protejeaz-o, reciclează, muncește în natură.  În orice caz, respect-o.

3. Stai pe lângă un mentor (sau mai mulți) care a făcut calea pe care tu vrei s-o urmezi. Alege-l cu grijă. Unul din criterii ar fi: arată, se mișcă, gândește și are rezultate precum tu îți dorești în viața ta.

4. Trăiește în ritmul tău firesc: dacă ai un anume ritm , muncește și odihnește-te în ritmul tău. Nu forța. Schimbă locuri de muncă, activități, până vei găsi acel program în care ești pe deplin productiv în mod firesc.

5. Frecventează un mediu de creștere personală. Studiază, citește, roagă-te, meditează… fii tu în contact cu acel ceva în care crezi.

6. Continuă să înveți și reia, din când în când, convingerile tale ferme și pune-le sub lupă. ”Mă mai servesc aceste convingeri acum sau sunt depășite?”. Schimbă-le în convingeri noi, care te ajută să te dezvolți.

7. Iubește, pur și simplu, fără a judeca și fără așteptări. Evită judecarea și poziționarea. Privește lucrurile, pur și simplu. Ele doar sunt. Nu au semn: bine sau rău. Învață din toate.

8. Poate că nu toate cauzele sunt ale tale. Dacă ai una – două, susține-le, dar fără patimă, fără energie negativă. Nu te ”lupta contra” ceva, ci mai degrabă construiește complementarul, crește ceea ce vrei să se manifeste.

9. Fii atent la relații, hrănește-le. Clădește punți. Onorează fiecare persoană care apare în viața ta. Există un motiv din care te-ai întâlnit cu acea persoană. Ce înveți din asta? Cum poți să ajuți?

10. Mănâncă spiritual. Servește-ți sufletul, nu stomacul. Bucură-te și manifestă recunoștință pentru resursele la care ai acces. Păstreză-le și pentru generațiile următoare.

11. Mai degrabă taci. Când vorbești, nimic nu înveți. Spui ce știi deja. Acultă, privește, învață. Ia aminte. Fii conștient și treaz.

12. Fă-ți un obicei de a te verifica, la un anume moment al zilei, punându-ți sufletul sub lupă: ți-ai servit ego-ul sau ai servit ceva mai înalt?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s