Decizia de a fi fericit

Cui nu i s-a părut vreodată  că iarba e mai verde la vecin și, deci, el are dreptul să fie mai fericit?  Cui nu i s-a părut vreodată  că există o specie de persoane ciudate: zâmbesc tot timpul, întâmpină cu seninătate provocările vieții, se comportă ca și cum problemele îi ocolesc și/sau… ”au noroc”? Cine n-a trecut prin faza de a fi gândit despre altul:  ”Da, dar el/ea are niște părinți…” cu varianta ”o soție/un soț… un serviciu… ce venituri… ce case… ce vacanțe” etc…

Sunt mulți oameni nefericiți și atrag după ei familii, copii, relații negative… chiar necazuri și ghinioane. Mulți au probleme: fie de sănătate, fie de cuplu, fie financiare/de serviciu, fie combinații de toate astea plus altele. Și e firesc, căci anumitor energii le rezonează altele asemenea, și unor oameni triști și refulați le răspund anumite provocări și duc o viață tot mai grea. Unii fac terapie, din fericire, și află lucruri simple, pe care fie le-au uitat, fie nu le-au cunoscut. Sau n-au avut curaj să creadă  în ele.

Cum ar fi să ai convingerea că a fi fericit e pur și simplu o decizie și că, dacă ești puternic și inteligent, chiar poți să iei acum această decizie? Acuma, logic, cine nu se crede puternic și inteligent, ci se identifică cu un tip slab și prost? Printr-un simplu exercițiu de gândire, ajungem să realizăm că toți îndeplinim condițiile de bază. Și poți lua această decizie chiar acum sau trebuie să te mai gândești? Trebuie să mă mai gândesc. La ce anume, mai specific?Cât anume, mai precis? Pauză…

Să trăiești o viață fericită e o condiție de bază a dezvoltării din toate punctele de vedere (biologic, financiar, social, emoțional, intelectual etc). Poate unii cred că idealul e să fii în extaz, dar eu te anunț că celulele tale ar fi ”fericite” doar dacă le-ai asigura liniștea necesară ca să își îndeplinească funcțiunile de bază și să te țină sănătos. Stresul și frica sunt subiecte tot mai discutate ca și cauze ale pierderii sănătății.

Ideea e că noi nu suntem învățați de mici să ne evaluăm stresul și frica și să le administrăm cu înțelepciune. Cum schimbarea e o sursa sigură de stres, ar trebui să învățăm că singurul lucru ce nu se schimbă e faptul că schimbarea va face parte din viața noastră întotdeauna.

Deci, ieșirea din zona de confort este o constantă! Dar, ieșirea din zona de confort e aducătoarea temerilor de necunoscut, a stresului! Cu toate astea, doar ieșirea din zona de confort ne aduce progresul, creșterea personală, dezvoltarea pe orice plan. Și atunci, ce punem în locul temerilor?

Poate că Fericirea nu e prezența extazului, ci absența temerilor, prezența încrederii, a recunoștinței, a liniștii. Poate că fericirea personală va fi bine susținută de convingerea că orice ar fi (mai puțin moartea), totul are o rezolvare. Cineva te va susține (poate chiar tu), ai sau ai acces la resurse nelimitate (și conștientizează asta!). Cineva a mai avut o problemă ca a ta și a depășit-o cu succes…

Câteva exerciții simple pe care le propun clienților mei:

1.      Conștientizează dacă ești un rebut sau un produs perfect al vieții. Întrebare: Creatorul (pentru cei care cred în Creator) sau Evoluția (pentru cei ce cred în evoluția speciilor) ce nevoie își împlinesc când fac un rebut?  Nu cumva dialogul tău interior reproduce cuvinte dureroase pe care le-ai auzit în copilărie: nu poți destul…, nu ești destul de…, nu faci…, și te crezi ceva ce nu ești? Nu, nu ești un rebut, e logic, așa e?

2.      Listează 100 de motive pentru care ești recunoscător. Cei mai mulți găsesc 3-4-5. Apoi conștientizez împreună cu ei faptul că au mâini, picioare și se pot deplasa singuri, că nu poartă scutece, că au ochi și se privesc în oglindă când se spală pe dinți sau când se urăsc privindu-și kilogramele pe cântar etc. Așa învață să găsească ușor multe, multe alte binecuvântări. La ce îți îndrepți atenția, acel lucru îl conștientizezi (e o Lege Universală).

3.      Conștientizează dacă ești conectat spiritual. Poate ai un program personal de creștere spirituală, un grup religios din care faci parte, poate ai un duhovnic sau un prieten cu care discuți, poate ești credincios și există o conexiune cu ceva mai înalt decât propria ta persoană, poate ești abonat la newsletters de dezvoltare personală… Dacă nimic din toate astea, atunci hai să stabilim cum să facem câțiva pași…. Liniștea pe care ți-o dă apartenența la ceva mai înalt decât propria ta cuprindere și chiar înțelegere e neprețuită… o poți pune în locul temerilor. Iată câteva cărți… câteva persoane… câteva cursuri… câteva linkuri… câteva activități…

4.      Cum arată agenda ta? Care agendă? Cele mai multe persoane nu au agendă, iar cele care o au îmi arată pagini pline ochi cu întâlniri de afaceri, cu muncă-muncă-muncă-muncă. Și pauzele ți le planifici? Și relația cu familia ți-o planifici? Și timpul pentru persoana ta?  Normal că nu are timp cine este reactiv, cineva oricum îi planifică timpul. Dar și cineva prea preocupat de carieră ajunge să aibă o viață ocupată și plină-ochi de… goluri….

5.      Exprimarea emoțiilor. Ce simți acum? – întreb. Și primesc un răspuns impersonal sau cognitiv, de genul: știu că, constat că, înțeleg, se presupune că etc. Listează-mi emoțiile pe care le cunoști! și obțin o listă miiiică, miiiică, pentru că oamenii fie nu au fost învățați ce sunt emoțiile, fie au învățat să le reprime, fie cred că nu sunt folositoare etc. Unii oameni au definiții foarte rafinate a emoțiilor, stau mult și se gândesc pentru a exprima cât mai fidel o emoție (și sunt persoane cu foarte bune relații sociale și împliniri personale), iar alții (re)cunosc doar 3-4, iar aceștia sunt clienții nefericirilor…

Poți să îți dai și tu, cinstit, timp și răspunsuri la aceste întrebări fără să vii la terapeut? Dacă Da, trimite-mi-le și mie și vor urma altele 5 în articolul următor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s