Uraaa!!! M-am dezamăgit!

Dez-amăgirea… ce emoții vă stârnește acest cuvânt?

Ați observat că dez-amăgirea nu e ca dez-moştenirea sau ca dez-informarea, dez-minţirea sau ca dez-…alte o sută de cuvinte formate din prefixul dez si substantivul ce urmează?

Hai să judecăm puţin…

Mai întâi, dacă facem o listă de cuvinte compuse cu prefixul citat mai sus (sau varianta des, ca în des-trămare, des-hidratare etc.) observăm un lucru important: cuvantul rădăcină e o nominalizare (sau, mai pe româneşte, un substantiv provenit dintr-un verb „îngheţat în timp”).

Cu alte cuvinte, a amăgi  – amăgire, a hidrata – hidratare etc. Este o mică problemă cu nominalizările: folosindu-le în limbaj, putem uita sensul verbelor din care provin.

A doua judecată: daca evaluăm înţelesul multora dintre  cuvintele astfel compuse, observăm că  destule au conotaţii negative. Ei, dar nu chiar toate: ce zici de a dezbrăca, a desigila, a descoperi etc?

Numai că suntem atât de învăţaţi cu preluarea „pe încredere” a unor lucruri, fără să le mai trecem prin filtrul judecăţii noastre încât, uneori, cădem în câte o capacană hazlie…

Câte persoane întristate ai întâlnit care ţi-au spus că sunt… dezamăgite sau (aşa, mai ca la liceu) deziluzionate…? Este că ai întâlnit destule încât să începi să crezi că aceste două cuvinte au sens negativ şi e musai să suferi când le foloseşti…

Dar, dacă judecăm puţin, cum e preferabil: să fii amăgit sau să fii dezamăgit? Dacă dezamăgit e… de rău atunci amăgit e… de bine, aşa e? Sau îmi scapă mie ceva…?

Frate, ce e rău în a te elibera de amăgiri? Dar de iluzii? Serios vorbind… Întreb şi confuzionez atât de multă lume, mai ales în perioada asta când se poartă dezamăgirea…

Ce mică, simplă judecată…

Azi m-am decis să mă pronunţ şi pe această cale:

Hei, e de bine să fii dezamăgit şi deziluzionat,  deşteaptă-te, române…!!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s